proefje-doen

Tips voor het proeven van wijnen

Een wijnproeverij is een populair uitje voor grote en kleinere groepen. Voor een proeverij met Nederlandse wijnen kun je terecht bij verschillende wijnboeren in heel het land. Gaat je voorkeur uit naar buitenlandse wijnen dan zijn er ook verschillende wijnhandels die proeverijen organiseren.

Als je deelneemt aan een wijnproeverij is het belangrijk dat je goed en echt proeft. Om de wijn goed waar te nemen gaat het proeven meestal in drie stappen. De mond is een logische stap, maar tevens ook de laatste. De ogen en neus zijn de eerste stappen bij het proeven van een wijn. Deze eerste stappen kunnen al veel informatie geven voordat er daadwerkelijk met de mond geproefd wordt.

Met het oog kun je bij witte wijnen zien hoe helder deze is. Kristalvorming is een teken van goede kwaliteit, maar onzuiverheden zouden niet te zien moeten zijn. Bij rode wijn speelt naast de helderheid ook de kleur een rol. Jonge wijn is vaak meer paars, terwijl een wijn die al wat ouder is meer een oranje kleur heeft. Voor de volgende stap is het belangrijk om langere tijd aan de wijn te ruiken en de wijn rond te laten draaien in het glas. Het proeven sluit je af met de mond.

Reacties zijn gesloten.